May 27, 2013

Buat Fancy Cookies Tanpa Cookie Cutter?


nak buat fancy cookies tapi tak ada cookie cutter or acuan yang sesuai? dah puas cari kat kedai-kedai bakeri tapi tak jumpa. cari online, yang ada dari luar negara, kalau beli agak mahal dicampur dengan delivery cost yang mahal..so, nak buat macam mana kalau tak ada cutter bentuk yang kita nak?? 

the best thing about making fancy cookies is you do not need a specificic cutter to make a pattern or shape, but you can:-

1.  bake your cookies in whatever shape and draw the design onto the cookies. 
this cookies from sweetsugarbelle, she  made owl cookies from cauldron, hello kitty and cat faces cookie cutters


2.  'exploit' other cookie cutter/cutters to get the desired pattern
- either terapkan cookies menggunakan cookiecutter, kemudian potong bahagian yang tak diingini
- atau terap biskut menggunakan 2 jenis cutter dan cantumkan menjadi bentuk yang lain. 
-contohnya untuk cookies bentuk baby bip ni saya guna tulip cookie cutter and just cut the top of middle petal and the stem.
baby bip aqiqah fancy cookies



3. made a template and hand cut with paring knife 
- buatkan template atas cardboard (or tutup bekas aiskrim yang plastic tu lebih hygenic, boleh basuh and pakai semula)
- canaikan cookie doh dan letakkan template diatas adunan, potong adunan menggunakan paring knive mengikut corak template tersebut
- agak rumit sebab doh perlu sejuk dan keras (canaikan doh mengikut ketebalan yang dikehendaki, masukkan dlm peti sejuk seketika supaya senang dipotong), so this technique require lots of time & patience..kalau 3-4 pieces cookies OK la, if banyak keping better you get a cookie cutter!!
cara buat cutter fancy cookies


4. last option, make your own cookie cutter!
ingatkan susah rupanya senang aje buat sendiri cookie cutter ni..guna kepingan aluminium (boleh beli di kedai hardware), steel scissor,  glove kain yang tebal (supaya tangan tak luka..), plyer, & tali
a) lukiskan corak atau bentuk cutter yang diingini atas kertas

cara buat cutter fancy cookies
b) ukur outline corak tersebut dengan tali, so you will know the total lenght of aluminium strip yang perlu dipotong (allow additional 2-3 cm for end joint overlapping)
c) ukur dengan pembaris dan buat garisan dengan pencil dan potong aluminium dengan steel scissor mengikut garisan tadi. basuh untuk hilangkan kesan-kesan pensil dan lap kering
d) lipat sebelah sisi aluminium strip, bahagian ini akan jadi bahagian atas cutter, so that bila terap atas doh nanti tak tajam & lukakan tangan. tekan dengan plyer sedikit supaya rapat tapi jangan terlalu kuat, nanti aluminium tu boleh koyak.
e) lenturkan aluminium strip ikut lakaran corak, gunakan sisi pembaris untuk sharp angle and pencil atau sebarang object berbentuk silinder untuk bahagian yang ber'radius'.
f) potong hujung cutter macam ni..
cara buat cutter fancy cookies

and lekatkan. Saya tak menggunakan gam sebab takut contaminated pada makanan. Bahagian end joint ni memang akan bergerutu bila potong cookies nanti, tapi boleh kemaskan cookies itu dengan jari sebelum dibakar..so dont worry..
g) basuh bersih dan boleh digunakan

cara buat cutter fancy cookies


So, customer diluar sana...jika korang ada sebarang design or idea untuk cookies, jangan segan-segan bagitau saya kerana saya ada banyak cara untuk menzahirkan cookies tersebut..ewah...

saya memang suka kalau customer  yang bagi idea or gambar cookies macam mana diorang nak, challenging sikit and tak bosanla nak buat design2 baru. kalau ikutkan idea saya saja stereotype la cookies yang dihasilkan.

Macam order dari Kak Lili ni for wedding anak saudara dia di Singapore, dia sendiri yang bagi idea & gambar wedding car cookies..

gambar dari Kak Lili
just married blue car fancy cookies
just married car by me


gambar dari Kak Lili
bride & groom in car fancy cookies
bride & groom in car fancy cookies


fancy cookies untuk aqiqah, majlis kahwin, tunang  ; sebagai cenderahati tetamu / door gift atau hantaran dengan harga murah dan menepati budget anda.
 Please email ilyaanetwork@gmail.com for quotation..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...